Loop veiliger in Utrecht.

Sluit je aan bij onze community!

ENGLISH VERSION

HELP ONS UTRECHT DE VEILIGSTE STAD VOOR HARDLOOPSTERS MAKEN

***Meld je nu aan en maak kans op gratis hardloopschoenen (met dank aan Run2Day Utrecht!)***

We mobiliseren lokale hardlopers en belangrijke stakeholders om een beter begrip te krijgen van de ervaringen en veiligheidsuitdagingen waarmee vrouwen te maken hebben tijdens het hardlopen in Utrecht. Door middel van dataverzameling, gemeenschapsbetrokkenheid en belangenbehartiging zullen we veiligheidsproblemen identificeren, bewustwording vergroten, samenwerken aan oplossingen en werken aan veiligere en meer inclusieve openbare hardlooproutes.

Van april tot juni verzamelen we de eerste gegevens. Later in het voorjaar starten we met onze eerste trainingen, evenementen en community runs. In de herfst delen we onze eerste aanbevelingen om de hardloopveiligheid in Utrecht te verbeteren, met verdere actie tot het einde van het jaar.

Loop jij hard in Utrecht? Of zou je dat willen – als het veiliger was? Sluit je vandaag nog aan bij ons initiatief.

Door deel te nemen, word je onderdeel van een beweging voor veiliger hardlopen en blijf je op de hoogte van voordelen van lokale supporters.

HOE HET WERKT

  • Stap 1: Meld je aan

    Vrouwen en meisjes (16+), doe mee aan onze korte intakevragenlijst. Het duurt minder dan 5 minuten om te voltooien.

    Vertel ons meer over jezelf, je hardloopgewoonten en eventuele veiligheidszorgen, zodat we beter kunnen begrijpen hoe we het hardlopen in Utrecht kunnen verbeteren.

  • Stap 2: Verbind je gegevens (optioneel)

    Bij aanmelding ontvang je een uitnodiging om deel te nemen aan onze hardloopgroep op Sport Data Valley. Koppel je wearable in een paar eenvoudige stappen en draag bij aan real-time inzichten over hardloopgedrag. Alle gegevens zijn anoniem en blijven jouw eigendom. Uitschrijven kan op elk moment.

    Compatibel met Polar, Garmin, FitBit, of Strava.

    Gebruik je geen wearable? Geen probleem! Je kunt nog steeds meedoen door deel te nemen aan onze wekelijkse enquêtes, loopaudits, workshops en evenementen.

  • Stap 3: Deel je inzichten

    Elke week, gedurende een eerste periode van 6 weken, sturen we je een korte enquête over je hardloopervaringen—wat voelt veilig, wat niet, en hoe we dit kunnen verbeteren.

    Jouw feedback draagt direct bij aan onze veiligheidsaanbevelingen en helpt ons de hardloopomstandigheden in Utrecht in kaart te brengen.

  • Stap 4: Blijf betrokken

    Doe mee aan onze community-evenementen, workshops en hardloopaudits!

    We organiseren meet-ups om lokale routes te beoordelen, knelpunten in kaart te brengen, andere hardlopers te ontmoeten en ons in te zetten voor veiligere hardloopomgevingen in Utrecht.

    Blijf op de hoogte via onze e-mailupdates en #RunHerWayUtrecht op social media.

WAT HET OPLEVERT

  • Datagestuurde veiligheidsaanbevelingen

    We verzamelen echte inzichten van lokale vrouwelijke hardlopers om een uitgebreid en praktisch veiligheidsrapport te creëren voor beleidsmakers, stadsplanners en andere betrokkenen in de gemeenschap.

  • Interactieve stedelijke atlas met veilige routes

    We markeren de veiligste hardlooproutes in Utrecht op basis van input uit de gemeenschap. Door risicogebieden in kaart te brengen en routefeedback te verzamelen, helpt deze tool hardlopers bewuste keuzes te maken en ondersteunt het lokale leiders bij het prioriteren van veiligheidsverbeteringen op de juiste plekken.

  • Versterkte betrokkenheid van de gemeenschap bij hardloopveiligheid on running safety

    Utrecht heeft een bruisende hardloopgemeenschap. Via workshops, gesprekken met belanghebbenden, focusgroepen en loopaudits vergroten we de dialoog over veiligheid. We brengen hardlopers, lokale organisaties, stadsambtenaren en bedrijven samen om samenwerking tussen sectoren te stimuleren en ervoor te zorgen dat hardloopveiligheid een gedeelde prioriteit wordt.

  • Een schaalbaar model voor veiliger hardlopen

    Ons werk in Utrecht is nog maar het begin. Dit pilotproject dient als een blauwdruk voor hardloopveiligheid die kan worden aangepast aan andere steden. Door onze aanpak te testen, verfijnen en optimaliseren, creëren we een schaalbaar model dat wereldwijd bijdraagt aan veilig hardlopen voor alle vrouwen en meisjes.

Werk met ons samen

Vrouwen en meisjes verdienen het om zonder angst te kunnen hardlopen. Maar wereldwijd voelt 92% van de vrouwen zich niet veilig tijdens het hardlopen, 2 op de 3 vrouwen heeft te maken gehad met intimidatie, en in Nederland zegt 70% dat hardlopen niet veilig genoeg is.

Wij ontwikkelen een datagestuurde, gemeenschapsgedreven aanpak om hardlopen veiliger te maken. Door met ons samen te werken, kun je helpen om lokale hardloopomgevingen te verbeteren, echte verandering te realiseren en de hardloopgemeenschap in Utrecht en daarbuiten te versterken.

Hardloopclubs

Help ons een veiligere hardloopgemeenschap te creëren door groepsaudits van routes te organiseren of eraan deel te nemen, vrouwelijke hardlopers bij ons project te betrekken en jouw veiligheidsinzichten te delen tijdens onze evenementen en workshops.

Merken & Bedrijven

Sluit je aan bij een beweging die ertoe doet. Bied incentives voor deelname, ondersteun onze bewustwordingscampagnes en evenementen, en toon je inzet voor gemeenschapsimpact en de empowerment van vrouwen en meisjes.

Lokale overheid, politie & stadsplanners

Werk met ons samen en gebruik onze datagestuurde inzichten om infrastructuurverbeteringen door te voeren, de openbare veiligheid te versterken en inclusieve stadsplanning te ondersteunen.

Belangenorganisaties & gemeenschapsinitiatieven

Sluit je aan bij onze missie om educatie, bewustwording, gemeenschapsacties en beleidsveranderingen te bevorderen die de veiligheid van vrouwelijke hardlopers verbeteren.

 

Help ons de boodschap verspreiden

We hebben jouw hulp nodig om zoveel mogelijk hardlopers en betrokkenen te bereiken!
✔ Deel onze campagne op social media met #RunHerWayUtrecht.
✔ Praat met je hardloopclub, lokale bedrijven of beleidsmakers over deelname.
✔ Gebruik onze digitale mediatoolkit met kant-en-klare berichten, flyers en visuals.

Klik hieronder om onze media-assets te downloaden.

FAQs

  • Deze initiatief is bedoeld om hardlopen veiliger te maken voor vrouwen en meisjes door echte data van vrouwelijke hardlopers te verzamelen, de gemeenschap te betrekken en samen met lokale stakeholders oplossingen te realiseren.

  • Utrecht is onze thuisbasis en heeft een sterke hardloopgemeenschap, maar toch zegt 73% van de vrouwen die we in Nederland hebben ondervraagd dat hardlopen niet veilig genoeg is. Door hier te beginnen, kunnen we lokale netwerken en stedelijke innovaties benutten om oplossingen te testen die de veiligheid van hardlopers verbeteren. Ons doel is een schaalbare blauwdruk te creëren voor veiligere hardloopsteden overal ter wereld.

  • Het project wordt geleid door Run Her Way, in samenwerking met The Gendered City (stedelijke placemaking en planning), Sport Data Valley (technologische infrastructuur) en het Mulier Instituut (onderzoeksadvies). Daarnaast betrekken we lokale hardloopclubs, gemeenschapsorganisaties en andere belanghebbenden om samen de veiligheid van vrouwelijke hardlopers te verbeteren.

  • Hoewel we ons richten op de specifieke en goed gedocumenteerde veiligheidszorgen van vrouwen en meisjes (16+), verwelkomen we alle bondgenoten—waaronder mannelijke hardlopers, gemeenschapsleiders en organisaties—die willen bijdragen aan veiligere openbare hardlooproutes.

  • Stap 1: Vul onze intakevragenlijst in en vertel ons over je hardloopgewoonten en veiligheidszorgen.
    Stap 2: Geef, indien van toepassing, aan op welke andere manieren je betrokken wilt zijn.
    Stap 3: Je ontvangt een welkomstmail met de volgende stappen en toegang tot onze community.

  • Wereldwijd onderzoek en onze eigen enquête in Nederland bevestigen dat veel vrouwen en meisjes zich onveilig voelen tijdens het hardlopen, door verschillende factoren. Individuele ervaringen kunnen verschillen, maar de zorgen zijn reëel.

    Wil je de werkelijkheid beter begrijpen? Praat met de vrouwen en meisjes in je omgeving—en moedig hen aan om deel te nemen aan dit initiatief.

  • Sport Data Valley is de nationale data-infrastructuur voor sport, bewegen en gezondheid in Nederland. Het ondersteunt onderzoek, onderwijs en praktijktoepassingen door een veilige, privacy-conforme omgeving te bieden waarin onderzoekers, coaches, atleten en beleidsmakers sport- en bewegingsdata kunnen verzamelen, opslaan, analyseren en delen. De platformintegratie met populaire apps en wearables maakt gepersonaliseerde dashboards en wetenschappelijke analysetools mogelijk om prestaties te verbeteren, blessures te voorkomen en een gezondere levensstijl te bevorderen.

    Wij gebruiken Sport Data Valley om lokaal hardloopgedrag beter te begrijpen, zoals tijdstippen, duur en routegebruik. Dit helpt trends te herkennen, hardloopomgevingen te verbeteren en gemeenschapsinitiatieven te ondersteunen.

    Jouw gegevens blijven veilig en privé—gebruikers behouden volledige controle over hun informatie, en alle dataopslag en -verwerking voldoet aan strikte Europese privacyrichtlijnen. Meer informatie is beschikbaar op hun website.

  • Zodra je het intakeformulier hebt ingevuld, ontvang je een uitnodiging om deel te nemen aan onze hardloopgroep op Sport Data Valley.

    ✔ Volg de instructies in de e-mail om een account aan te maken en je wearable te koppelen.
    ✔ Geen wearable? Geen probleem! Je kunt alsnog deelnemen via wekelijkse enquêtes en data-inzameling tijdens evenementen.

  • Het project loopt tot december 2025. We starten met een eerste dataverzamelingsperiode van 6–8 weken, waarin je wekelijks enquêtes ontvangt om je hardloopervaringen, veiligheidszorgen en inzichten te delen. Deze gegevens helpen bij het vormgeven van belangrijke projectactiviteiten, zoals workshops, focusgroepen en hardloopaudits.

    We moedigen je aan om betrokken te blijven terwijl het project zich ontwikkelt, maar jouw deelname is volledig flexibel. Of je nu gedurende het hele traject meedoet of alleen aan specifieke activiteiten deelneemt—elke bijdrage telt!

  • Partners kunnen dit initiatief ondersteunen door:

    Incentives & voordelen aan deelnemende hardlopers aan te bieden.
    Community runs, workshops en evenementen te organiseren of sponsoren.
    Projectdata te gebruiken om veiligheidsmaatregelen en stedelijke planning te verbeteren.
    Financiering of middelen te leveren om het initiatief duurzaam te maken.

    Word partner

  • De verzamelde inzichten zullen worden ingezet om:

    Veiligheidsverbeteringen in de openbare ruimte van Utrecht te bepleiten.
    ✔ Een Urban Atlas te ontwikkelen die veiligere hardlooproutes in kaart brengt.
    Datagestuurde aanbevelingen te doen aan beleidsmakers, stadsplanners en de politie.

  • Neem contact op met ons team via info@runherway.org met als onderwerp “Project Utrecht”. We helpen je graag verder en beantwoorden al je vragen!

  • Nee. Heb je een fitness tracker? Geweldig! Je kunt deze koppelen aan ons systeem om hardloopinzichten te delen en bij te dragen aan een beter begrip van lokaal hardloopgedrag. Maar ook zonder wearable kun je gewoon meedoen door enquêtes in te vullen en deel te nemen aan evenementen.

Onze partners